Miliki ARMA

Miliki ARMA

Kelas Tafaqquh Fiddin

Assalamualaikum Warahmatullahhi Wabarakatuh

Unit Pengetahuan & Pendidikan DPMS sesi 2007/2008 ingin menjemput kepada seluruh warga DPMS untuk menghadiri Kelas Tafaqquh Fiddin yang akan berlangsung sepanjang bulan November 2007 ini . Maklumat seperti berikut...

Setiap Hari : Isnin , Selasa & Rabu
Masa : 7 Malam
Tempat : Rumah Ust Hairul Othman, Syari' Istad
Kitab : Kifayatul Awwam & Faridhatul Faraid
Tarikh : Bermula 23 Oktober sehingga sepanjang November 2007

Kelas ini akan berlangsung selama sebulan dalam bulan November 2007.Oleh itu pihak DPMS menyeru kepada seluruh warga DPMS serta kepada sesiapa yang berminat untuk menghadiri kelas tafaquh ini.

Harap maklum
Baca Seterusnya...

Puasa Enam Syawal : Hadiah Ingatan Nabi Muhammad Pada Umatnya

Nabi Muhammad s.a.w merupakan Rasul terakhir yang diutus oleh Allah SWT ke muka bumi ini. Baginda bukan sahaja sibuk dengan tugas utamanya iaitu menyampaikan ajaran Islam daripada Allah kepada umat manusia, malah memiliki sifat-sifat terpuji atau sifat Rabbaniah (ketuhanan dalam diri).

Ini kerana baginda bukan setakat menghubungkan diri dengan Allah (Hablun Minallah) dalam segenap urusan serta tindakannya, malah tidak lupa juga menghubungkan diri dengan manusia sekeliling terutama umatnya (Hablun Minan Nas). Setiap apa yang diungkapkan oleh baginda, sama ada berupa berita gembira atau berita yang mengancam mereka di akhirat, baginda sentiasa memikirkan agar umatnya mendapat yang terbaik daripada Allah SWT berupa pahala dan ganjaran yang membolehkan mereka layak memasuki syurga Allah.

Begitulah halnya dengan puasa enam di bulan Syawal, baginda mahukan dari umatnya agar sentiasa peka dalam menambahkan koleksi pahala selepas puasa sebulan Ramadan, kerana bulan yang mulia ini adalah latihan untuk dibuktikan selepas ia melabuhkan tirainya. Berpuasa sunat enam hari di bulan Syawal di ketika ramai orang berseronok menjamah makanan yang lazat-lazat, memperlihatkan seseorang itu mengharapkan pahala satu tahun berpuasa, ini kerana dalam kalender Islam hanya tercatat 355 hari berbanding bulan Masehi 365.

Kalau seseorang itu melakukan 30 hari puasa Ramadan, setiap hari diganjari dengan 10 pahala, ia bermakna seseorang itu telah berpuasa 300 hari, ditambah dengan enam hari di bulan Syawal, ia akan menjadikan 360 hari bagaikan satu tahun pahala berpuasa. Perkara ini disandarkan kepada sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: "Sesiapa berpuasa di bulan Ramadan dan diikuti dengan puasa enam hari dalam bulan Syawal, maka ia adalah seperti berpuasa selama setahun." (Riwayat Muslim dan Imam Ahmad).

Inilah yang dikatakan ingatan Nabi terhadap umatnya, begitulah juga dengan peringkat awal kefarduan solat pada malam Mi'raj ke langit, Nabi kenangkan umatnya yang tidak akan mampu untuk melaksanakan 50 waktu sembahyang hingga bermohon ke hadrat Allah agar dikurangkan hingga menjadi lima waktu sahaja. Itu pun ada di kalangan umat Islam yang tidak melakukan solat
fardu lima waktu. Kalau disebutkan di atas tadi bahawa, baginda sering mengenang dan mengingatkan umatnya dalam segenap tindakannya, bagaimana pula dengan diri kita yang serba kurang dan kerdil bila berhadapan dengan Allah SWT.

Apakah setiap tindakan, perbuatan, kenyataan, perakuan yang terbit dari diri lidah kita yang tidak bertulang itu memperlihatkan kita benar-benar mengenang dan mengingati Nabi ajaran Muhammad s.a.w. Marilah kita sama-sama menyerlahkan kecintaan kepada junjungan mulia s.a.w.Rebutlah peluang keemasan ini.Lebih-lebih lagi dengan ketibaan musim dingin di mana waktu siangnya yang singkat. Kalau bukan kita siapa lagi yang akan melaksanakannya.Tepuk dada tanyalah iman.Jika seorang Azhari tidak terdetik di hatinya untuk melaksanakanya,ianya teramat pelik & janggal sekali di mata masyarakat.Kerana masyarakat sentiasa menyanjung tinggi mahasiswa keluaran Al azhar.

Jadikanlah tarbiah ini merupakan satu titik permulaan buat kita semua untuk mentarbiah jiwa. Betulkan niat lillahitaala.Insyallah besar ganjaran di sisiNYA.
Baca Seterusnya...

Malam Gema Eid Mubarak 1428 H

Makluman kepada seluruh mahasiswa Dewan Perwakilan Mahasiswa Shibin El Kom, bahawa Unit Dakwah dengan kerjasama Unit Kebajikan & Tabung Derma DPMS sesi 2007/2008 akan menganjurkan Malam Gema Eid Mubarak bersempena dengan kedatangan Syawal yang menjelma. Maklumat adalah seperti berikut:

Tempat : Dewan Syeikh Al Arusi, Darul Irsyad.
Masa : Selepas solat Maghrib
Tarikh : 30 Ramadhan 1428 H bersamaan 12 Oktober 2007(malam diambang raya)

Pelbagai program akan diadakan bersempena Hari Raya AidilFitri, antaranya
Takbir Raya Versi Malaysia
Perutusan Hari Raya AidilFitri daripada Presiden PMRAM
Pengumuman Rumah Terbuka (open house)
Jamuan

Seluruh Ahli DPMS dan warga Malaysia dijemput hadir bagi memeriahkan lagi majlis tersebut
Harap Maklum... Baca Seterusnya...

Ahli JawatanKuasa Tadbir DPMS Sesi 2007/2008

klik digambar untuk lebih jelas
Makluman kepada seluruh Ahli Dewan Perwakilan Mahasiswa (m'sia) Shibin el kom ,bahawa makluman portfolio bagi Ahli Jawatankuasa Tadbir bagi sesi 2007/2008. Berikut adalah seperti berikut:

Pengerusi- Ahmad Farizan Abd Hadi
Tim. Pengerusi(unit Perancang)- Aminuddin Alias
Setiausaha-Ikram Md Sidek
Timb. Setiausaha( unit kebajikan dan tabung derma)-Mohd Nordin Awang
Bendahari- Jamnul Azlan Mulkan
Unit dakwah-Muhammad Noor Azam Mokhtar
Unit Pengetahuan&Pendidikan-Hud Abd Rahman
Unit Penerangan& Penerbitan-Mohd Sufiyan Shoib
Unit Perumahan-Yusof Osman
Unit Sambutan& Rehlah-Khamaruddin Ismail
Unit Kebudayaan,Kesenian& Sukan-Hairul Hafiz Amri

Harap Maklum. Baca Seterusnya...

Hubungi Kami


Faculty Of Usuluddin And Dakwah, Al-Azhar University, Shibin Elkom, P.O BOX 32511, Menoufia, Arab Republic Of Egypt.

Hubungi kami melalui;

1. Penasihat 1
Aminuddin Alias
016-2224393
zoidmien@yahoo.com

2. Penasihat 2
Ikram Md.Sidek
010-3865884
aljeragani_22@yahoo.com

3. Pengerusi
Muhammad Faizal Abdullah
010-7980728
putra_dato@yahoo.com

4. Timbalan Pengerusi (Unit Perancang)
Mohd Redhuan Hj. Arshad
011-3678371
wanaqsa_1985@yahoo.com

Baca Seterusnya...

Shibin Sport Day-Futsal 2009


Baca Seterusnya...