Miliki ARMA

Miliki ARMA

Ulama' Al-Azhar Kecam Serial TV Iran

Ulama Al-Azhar mengecam keras kerajaan Iran yang membenarkan sebuah siri TV yang saat ini sedang tayang di Iran, di mana dalam siri TV itu juga menghina sahabat Nabi Muhammad SAW, Abdullah bin Az-Zubair, dan menekankan Al-Azhar tidak boleh menerima penghinaan terhadap para sahabat Nabi SAW.

Juru bicara Al-Azhar Asy-Syarif, Muhammad At-Thahthawi dalam menolak penghinaan terhadap sahabat Nabi Saw, berkata: "Al-Azhar tidak boleh menerima penghinaan terhadap sahabat Rasulullah SAW, termasuk terhadap isteri-isterinya."

Juru bicara Al-Azhar ini menurut surat khabar Al-Syarq Al-Awsath dengan tegas menyeru agar Iran menghentikan siri tersebut kerana ia boleh memnjadikan ketegangan negara bersekutu.

Sementara itu, Dr. Muhammad Uthman, ahli dari Lembaga Penyelidikan Islam Al-Azhar (Majma Al-Buhuts Al-Islamiyah) menegaskan bahawa umat Islam diperintahkan untuk menghormati para sahabat Rasulullah SAW kerana para sahabat itulah perantara antara kita (umat Islam) dengan Nabi Muhammad Saw.

Sedangkan Syaikh Mahmud Ansyur, yang merupakan bekas anggota Lembaga Penyelidikan Islam Al-Azhar menyatakan bahawa sejak dahulu Al-Azhar menolak untuk memvisualisasikan para nabi, termasuk sahabat nabi Muhammad Saw dan haram hukumnya melakukan hal tersebut.

Sebelumnya ulama sunni Iran telah mengeluarkan fatwa Haram menonton siri TV yang sedang dimainkan di Iran yang bercerita tentang seorang pemimpin Syiah yang menyiapkan gerakan di kota Kufah pada tahun 686 M, untuk membalas kematian Imam Hussein.

Siri bertajuk "Mokhtar Nameh" (Pesan dari Mokhtar) menunjukkan bagaimana kaum Syi'ah selalu dianiaya dan teraniaya sepanjang sejarah dan bagaimana penderitaan kaum tertindas yang sering dihantui oleh para penindas.

Pemberontakan dilaporkan bermula pada tahun 686 Masihi dari Kufah, dan tokoh dalam siri TV ini yang bernama Mokhtar berada di penjara ketika pertempuran Karbala berlangsung. Ketika Mokhtar mengetahui tentang apa yang berlaku dalam pertempuran Karbala, ia berangkat untuk membalas kematian Imam Hussein.

Al-Mokhtar dilaporkan menangkap sejumlah orang yang diduga membunuh Imam Hussein dan rakan-rakannya dalam tragedi Karbala.

Pemimpin Muslim Sunni di wilayah Sistan-Baluchistan Molawi Abdul-Hamid berkata, "Pemimpin Syiah Ali Khamenei baru-baru ini mengeluarkan fatwa yang melarang menghina simbol dan kesucian Sunni Muslim, namun radio dan instansi televisyen di Iran, yang pimpinannya diangkat oleh pemimpin tertinggi Syiah, telah mengabaikan Fatwa tersebut. "

"Bagaimana kami boleh mengharapkan agensi kerajaan mentaati fatwa itu," tambahnya, meminta akan dihentikannya penyiaran filem tersebut kerana kandungan isinya yang katanya menghina para sahabat Nabi Muhammad, termasuk Abdullah Ibnu Zubair. (Fq / imo / aby)
Baca Seterusnya...

BKAN Dan DPM Digesa Lakukan Solat Hajat

BKAN Dan DPM Digesa Untuk Lakukan Solat Hajat Pada Malam Ini

Pihak Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) hari ini, melalui Setiausaha Agungnya, Saudara Ahmad Taufiq Mohd Dahlan menggesa seluruh peringkat PMRAM Cawangan BKAN dan DPM untuk mendirikan solat hajat di tempat masing-masing.

Antara inti yang perlu dimasukkan di dalam solat hajat itu nanti antarannya ialah:

1) Ikhlas kerana Allah Taala.
2) Untuk kejayaan di dalam peperiksaan yang bakal menjelang tidak lama lagi.
3) Mendoakan agar diselamatkan BKAN Melaka iaitu Badan Kebajikan Keluarga Islam Melaka Mesir (BKKIMM).
4) Mendoakan agar PMRAM dijauhkan dari sebarang fitnah-fitnah liar.

Tarikh yang disarankan untuk melakukan solat hajat, ialah pada hari ini, 29 Disember 2010 bersamaan dengan 23 Muharram 1432H. Oleh itu, PMRAM mengharapkan kepada seluruh ahli dapat mendirikan solat sunat hajat untuk beberapa tujuan yang telah disebutkan seperti di atas.
Baca Seterusnya...

Calon-calon BP dan HEWI PMRAM 2011

Baca Seterusnya...

Tarikh Bantahan Calon kepimpinan PMRAM 2011

Tarikh Bantahan Calon BP Dan HEWI PMRAM 2011

Suruhanjaya Pilihanraya Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (SPR PMRAM) 2010 telah memutuskan bahawa tarikh untuk bantahan calon-calon kepimpinan PMRAM dan HEWI yang akan diisytiharkan esok ialah pada 26 disember 2010 iaitu pada hari Ahad bermula pukul 2.00 petang hingga 5.00 petang di bilik gerakan SPR. Sehubungan dengan itu, diminta kepada semua pihak yang ingin tampil untuk membantah calon terlebih dahulu meneliti peraturan-peraturan bantahan yang telah ditetapkan oleh SPR. Segala permasalahan boleh merujuk terus kepada pengarah dan timbalan pengarah SPR 2010.Harap maklum. Untuk maklumat lanjut, boleh terus menghubungi Pengarah SPR PMRAM 2010, Saudara Ab Samad bin Abdul Aziz, di talian +20119893830 atau Timbalan Pengarah SPR PMRAM 2010, Saudari Hanisah binti Muslim, di talian +20113713628, ataupun melalui blog rasmi SPR PMRAM, http://spr-pmram.blogspot.com/ Baca Seterusnya...

ISU SEMASA MESIR

Sebanyak 465,000 Fatwa Agama Dikeluarkan di Mesir Tahun Ini

Dar al-Ifta, lembaga negara yang diamanatkan untuk menerbitkan fatwa agama, mengeluarkan laporan tahunan yang menyatakan bahawa lembaga ini telah mengeluarkan fatwa sebanyak 465,000 fatwa agama pada tahun 2010.

Laporan itu juga mengatakan mufti besar Mesir menerima 127 hukuman mati untuk disokong. Perlembagaan Mesir menetapkan harus adanya sokongan mufti sebelum hukuman mati dilakukan dalam kes-kes pembunuhan, rogol dan dadah. Mufti Mesir masih mempertimbangkan apakah akan menyokong beberapa kes.

Fatwa juga menyangkut masalah moden, seperti janda yang melakukan persenyawaan, penentuan jenis kelamin janin, aborsi, injap jantung buatan yang terbuat dari rangkaian babi, dan kepentingan pinjaman dalam real estate.

Menurut laporan, 2,316 fatwa yang dikeluarkan secara bertulis; 88,133 fatwa secara lisan; 255,058 melalui jawapan telefon kepada orang-orang menelefon untuk bertanya tentang isu-isu tertentu; 113,468 diposting di Internet, dan 5,346 dalam menanggapi permintaan dari luar negeri. (fq / almasryalyoum)
Baca Seterusnya...

SURUHANJAYA PILIHANRAYA 2010 PMRAM


Baca Seterusnya...

Skuad Hisbah Bermotor Dilancarkan


KAHERAH, 7 Dis - Sempena Program Sambutan Maal Hijrah peringkat PMRAM Pusat yang telah diadakan di Dataran Hayyu Asyir, Unit Hisbah Pusat Telah melancar secara rasminya Skuad Hisbah Bermotor untuk melancarkan kerja-kerja amar makruf nahi mungkar di Bumi Mesir ini.

Skuad bermotor tersebut yang dibarisi 16 buah motosikal telah diketuai oleh Saudara Jamal Najmuddin selaku Ketua Unit Operasi Hisbah Pusat bersama wakil skuad dari negeri lain termasuklah Selangor dan Kelantan dimulai dengan kehadiran beramai-ramai dam penyerahan Vest dan Kad Kuasa Hisbah yang telah disampaikan sendiri oleh Saudara Shahrizan bin Mohd Hazime.

Skuad ini akan melibatkan wakil dari setiap BKAN yang turut bersama-sama akan mambantu dalam mengekalkan biah solehah mahasiswa Malaysia di Mesir ini terutamanya di Kaherah.

Semoga seluruh mahasiswa dapat memastikan keselamatan diri dalam keadan baik dari segala kesulitan dan kejahatan seterusnya membebaskan diri dari jenayah dan maksiat.
Baca Seterusnya...

Sambutan Maal Hijrah 1432 H

Sambutan Maal Hijrah 1432 H Membangkitkan Kecintaan Kepada Sejarah Islam

KAHERAH, 8 Dis - Sambutan Ma'al Hijrah 1432H anjuran PMRAM cawangan Pahang, Selangor, Kedah dan Terengganu dengan kerjasama Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) 2010 telah berlangsung dengan jayanya semalam.

Program yang berlangsung sekitar 4 jam 30 minit bermula pada pukul 4.30 petang dan selesai sekitar pukul 9 malam.

Sambutan Maal Hijrah kali ini telah mendapat sambutan yang cukup meriah daripada mahasiswa dan mahasiswi Pengajian Islam dan juga Perubatan dengan kehadiran mencecah hampir 800 orang meskipun berada dalam musim peperiksaan serta cuaca agak sejuk pada malam tersebut.

Kehadiran mahasiswa dan mahasiswi daripada muhafazah turut memeriahkan lagi sambutan Ma'al Hijrah pada kali ini.

Solat hajat perdana dan Forum Ma'al Hijrah yang bertajuk "Hijrah : Sejarah Permulaan Kebangkitan Ummah" yang telah disampaikan oleh Saudara Abdul Mui'zz bin Muhammad, Penasihat PMRAM dan juga Saudara Baharuddin bin Hussin, Pemangku YDP Kelantan serta dipengerusikan oleh Saudara Wan Khairuddin bin Wan Isa, AJKT PMRAM Cawangan Terengganu adalah antara agenda utama yang diketengahkan dalam program ini.

Pengarah program, Saudara Syeikh Muhd Mujahid bin Sikh Nawawi ketika ditemui berkata, untuk tahun ini kita mengadakan Sambutan Ma'al Hijrah secara gabungan 4 negeri dengan kerjasama PMRAM Pusat adalah antaranya untuk menghayati konsep taakhi yang telah diasaskan dan dilaksanakan oleh Rasulullah S.A.W melalui peristiwa bersejarah hijrah itu sendiri sekaligus menyatakan bahawa PMRAM sentiasa optimis untuk melaksanakan konsep kesatuan dan kebersamaan di peringkat cawangan dan ahli.

Menurut Timbalan Pengarah I pula, Saudara Solehuddin bin Mohd Safien, beliau menyifatkan Sambutan Ma'al Hijrah pada kali ini telah mengukir satu sejarah tersendiri bilamana Anugerah Tokoh Ma'al Hijrah PMRAM yang julung-julung kali diadakan telah diperkenalkan pada kali ini dan telah dianugerahkan kepada Saudara Mohd Fairus bin Shuaib, mahasiswa daripada PMRAM Cawangan Tanta yang berasal daripada Kedah.

Program berakhir sekitar pukul 9.00 malam dengan gimik pelancaran Skuad Hisbah PMRAM dengan diiringi oleh pasukan Motor Berkuasa Tinggi.
Baca Seterusnya...

KUNJUNGAN ISTIMEWA MANTAN PENGERUSI DPMS

SHIBIN EL-KOM, 9 DISEMBER– DPM Shibin El-Kom hari ini menerima kunjungan mesra seorang figur penting di Markaz Darul Irsyad. Figur tersebut ialah Ust. Mohd Radhi bin Ibrahim, mantan pengerusi DPMS bagi angkatan pertama pelajar Malaysia yang datang ke muhafazah Shibin El-Kom. Bersama beliau ialah Syeikh Maher, yang merupakan khatib di salah sebuah masjid utama di sini dan merupakan kawan sekuliah Ust. Mohd Radhi pada zaman pengajiannya.

Sempena kedatangan beliau ini, DPMS mengadakan satu majlis ringkas ramah mesra. Dalam majlis ini, ahli DPMS yang hadir sempat bertaaruf dan mendengar pengalaman daripada beliau. Dalam kesempatan ringkas ini, beliau ada membawa bersama buku yang baru beliau hasilkan yang bertajuk : ‘Pembangunan Insaniah Pelajar Muslim’.

Bertugas sebagai pensyarah di Universiti Sains Islam Malaysia ( USIM ), beliau datang ke Mesir kali ini, untuk mengisi beberapa seminar yang memerlukan perkongsian ilmu daripada beliau. Beliau sekarang bergelar Doktor Falsafah setelah berjaya menyempurnakan pengajian peringkat Ph.D di Universiti Edinburgh, Scotland. Pada masa awal kedatangannya di Mesir, beliau sememangnya telah aktif dalam memberikan pengisian berbentuk motivasi dan ilmiah di Kaherah dan serata muhafazah.

DPM Shibin El-Kom sebenarnya boleh berbangga dengan adanya figur seperti beliau yang pernah menimba ilmu dan pengalaman di Universiti Al-Azhar, cawangan Shibin El-Kom ini. Kecemerlangannya dalam menyempurnakan pengajian Usuluddin Aqidah dan Falsafah selama empat tahun, memang diketahui umum warga Shibin El-Kom.

DPMS mengucapkan terima kasih atas kesudian Ust. Mohd Radhi untuk bertamu di Shibin El-Kom dan menemui mahasiswa Melayu di sini. Sesungguhnya kehadiran beliau memberi aura tersendiri dalam menyuntik semangat belajar dan berpersatuan di kalangan mahasiswa yang menuntut ilmu di perantauan ini. Terima kasih sekali lagi.

Baca Seterusnya...

TAKZIAH BUAT SDR. MOHD FAIZOL ENDUT

SHIBIN EL-KOM, 9 DISEMBER— Mendengar khabar tentang adik Sofiyatul Ulya kembali ke rahmatullah merupakan berita yang menyedihkan buat warga mahasiswa di Mesir . Anak kepada pasangan suami isteri Saudara Mohd Faizol Endut, mantan Pengerusi DPMT 08/09 dan Siti Anisah Ahmad, mantan Timbalan Pengerusi HEWI PMRAM 2009 ini, telah disahkan meninggal dunia di Hospital Universiti Tanta hari ini.

Pemergian adik Sofiyatul Ulya sememangnya merupakan satu kehilangan buat orang tuanya. Sejak kelahirannya lagi, pihak hospital telah mendapati anak kepada pasangan Ust. Mohd Faizol dan isteri, menghidap penyakit yang agak kronik dan memerlukan rawatan lanjut di hospital.

Pada awal berita ini diketahui, pihak PMRAM telah menyiarkan berita tentang adik Sofiyatul Ulya dan telah mendapat simpati umum mahasiswa di Mesir. Sumbangan derma yang dikutip menunjukkan keprihatinan yang baik di kalangan para mahasiswa terhadap nasib yang menimpa keluarga ini.

Bagi komuniti mahasiswa di Shibin El-Kom, pihak DPM Shibin El-Kom ingin mengucapkan takziah atas takdir yang menimpa keluarga Sdr. Faizol ini. Sebagai rakan taakhi bagi DPM Tanta, DPMS berkongsi rasa simpati di atas khabar tersebut. Semoga Allah memberi kekuatan kepada Sdr. Mohd Faizol dan isteri dalam menghadapi ketentuanNya ini. Al-Fatihah.

Baca Seterusnya...

SOLAT HIFZI SEMPENA IMTIHAN FASA 1


Baca Seterusnya...

PRESIDEN PMRAM :


MOHANDISEEN, 2 Dis - Presiden PMRAM Saudara Shahrizan bin Mohd Hazime menegaskan bahawa PMRAM akan tetap terus menjalinkan hubungan yang baik dengan pihak Kedutaan Besar Malaysia Kaherah walaupun PMRAM berdaftar di bawah Kementerian Kemasyarkatan Mesir.

Katanya, soal pendaftaran sebenarnya tidak menjadi penghalang kepada PMRAM untuk menjalinkan hubungan dengan mana-mana pihak demi memastikan kebajikan mahasiswa-mahasiswi di Mesir terjaga.

Menurutnya, PMRAM merupakan persatuan mahasiswa yang menitikberatkan pembawakan agenda akademik dan kebajikan di kalangan mahasiswa dan mahasiswi. Mahasiswa yang ada pada masa kini merupakan pemimpin negara pada masa akan datang.

Justeru, PMRAM mengetuai kunjung hormat seluruh YDP Badan Kebajikan Anak Negeri ke pejabat kedutaan bagi mengadakan pertemuan bersama TYT Duta Prof Madya Dr. Fakhrudin bin Abd. Mokhti.

"PMRAM melahirkan rasa syukur dan berterima kasih kepada TYT Duta kerana sudi untuk meluangkan masa bagi mengadakan pertemuan bersama seluruh YDP di setiap peringkat". Ujar beliau ketika ditemui di Pejabat PMRAM.

Katanya lagi, hubungan baik yang telah dibina sebelum ini mesti diteruskan. Beliau memuji pihak KBMK yang turut menyertai gerai pameran Karnival Kenangan 80 Tahun PMRAM (KEKAL) yang diadakan pada awal bulan Ogos bersempena menyambut hari kemerdekaan negara Malaysia.

Pertemuan yang diadakan kelmarin sebagai bukti bahawa BKAN juga turut menjalinkan hubungan yang kukuh dengan pihak KBMK.
Baca Seterusnya...

Tahniah Pada Tan Sri Wan Mokhtar Wan Ahmad

PMRAM Ucap Tahniah Pada Tan Sri Wan Mokhtar Wan Ahmad, Presiden PMRAM 1961-1962

KAHERAH, 1 Dis -
Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir hari ini mengucapkan sekalung tahniah pada Tan Sri Wan Mokhtar Wan Ahmad, Mantan Menteri Besar Terengganu kerana mengungguli Genre Buku Biografi/Autobiografi melalui Muzakkirah: Sebuah Autobiografi Suku Abad Menerajui Kerajaan Terengganu.Beliau yang menerima anugerah tersebut pada majlis penyampaian Hadiah Sastera Perdana Malaysia dan Hadiah Sastera Mastera anjuran Dewan Bahasa Pustaka (DBP) semalam.


Di dalam buku beliau, Muzakkirah: Sebuah Autobiografi Suku Abad Menerajui Kerajaan Terengganu juga ada menceritakan pengalaman beliau ketika aktif dalam memimpin PMRAM suatu ketika dahulu. Beliau merupakan Presiden PMRAM pada tahun 1961-1962 juga pernah terlibat dalam gerakan kebangkitan mahasiswa Islam di Mesir pada tahun tersebut. Sebelum itu beliau menjadi anggota Badan Pengurus PMRAM sekitar tahun 1959-1960.


Pada majlis tersebut, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah menyempurnakan dan menyampaikan anugerah Hadiah Sastera Perdana Malaysia Ke-19 untuk karya terbitan 2008/2009 (HSPM 19) kepada lima pemenang yang mewakili tokoh politik, sasterawan dan sarjana ternama tanah air yang masing-masing membawa pulang hadiah bernilai RM10,000.
Baca Seterusnya...

Isu Zakat

Isu Zakat : Mahasiswa Terengganu Bantah Sikap Pegawai Tidak Profesional

KAHERAH, 29 Nov - Pihak Keluarga Penuntut-penuntut Terengganu Mesir dengan rasa bertanggungjawab telah mengadakan Majlis Solat Hajat Perdana dan Penerangan Isu Zakat yang hangat diperkatakan oleh Mahasiswa Terengganu Mesir.

Majlis ini dianjurkan bertujuan untuk memohon kehadrat Allah s.w.t agar dipermudahkan segala urusan penerima-penerima zakat MAIDAM bagi sesi ini yang dinafikan hak dan menanam kesedaran dikalangan mahasiswa Terengganu Mesir terhadap semangat kerjasama dan keprihatinan.

Majlis yang dipengerusikan oleh Saudara Ahmad Ulwan bin Hassim selaku Naib Setiausaha KPT Mesir dimulakan dengan penerangan tentang isu-isu yang berlaku dan kronologi isu zakat yang telah didokumentasikan.

Majlis seterusnya membuka peluang kepada mana-mana ahli untuk berkongsi masalah yang dihadapi dan beberapa aduan berkaitan sikap tidak professional pegawai. Antara aduan yang diluahkan semasa majlis tersebut adalah seperti berikut :

1. Pengambilan zakat kali kedua bagi salah seorang mahasiswa dinafikan atas sebab keterlibatan beliau dalam Gerakan Tuntut Hak Asnaf Zakat (GERTHAK).

2. Bayaran zakat yang sepatutnya diterima penuh (RM 5,000) dikurangkan dengan alasan mahasiswa muadalah tersebut melebih dari 2 tahun.

3. Pegawai tidak membenarkan wakil bagi penerima zakat yang telah pulang ke Malaysia untuk mengambil wang zakat tersebut walaupun telah disertakan surat tawkil.

Beberapa cadangan turut dilontarkan yang membuktikan keprihatinan dan kesatuan ahli bagi membantu pihak KPT Mesir dalam menyelesaikan masalah yang berlaku. Antara cadangan yang dilontarkan oleh mahasiswa pada malam tersebut adalah seperti berikut:

1. Mendokumentasikan permasalahan-permasalahan ini dan menghantar memorandum terhadap salah laku pegawai kepada pihak berwajib antaranya SPRM, Menteri Besar Terengganu, MAIDAM, Yayasan Terengganu.

2. Meminta khidmat nasihat guaman dan mengambil tindakan undang-undang.

Dalam masalah ini, pihak KPT Mesir menyarankan agar mahasiswa-mahasiswa yang terlibat agar melaporkan perkara ini kepada pihak yang berwajib dan tidak lupa mengisi borang aduan yang telah disediakan.

Pihak KPT Mesir juga berharap agar seluruh mahasiswa bersedia untuk berganding bahu bersama pihak kepimpinan KPT Mesir bagi menjayakan cadangan-cadangan ini dan berharap semua ahli bersabar, terus berdoa serta bijak dalam melakukan apa-apa tindakan.

Pihak KPT Mesir mengucapkan jutaan terima kasih kepada seluruh mahasiswa yang telah melontarkan cadangan dan menunjukkan kebersamaan dalam menangani isu ini. Pihak KPT Mesir akan berusaha sedaya upaya untuk menyelesaikan isu ini dengan pihak berwajib.
Baca Seterusnya...